Без предварително плащане!

Плащате на място, само с номера на ваучера. Научи още »

Абонирайте се

Оферти на e-mail и във Facebook

Предложете оферта

Открийте много нови клиенти

Погледни за един ден света през „Очите на бога”, разходи се в Парк Панега и виж Врачешката света обител само за 26 лв!

“Природата е в нас и ние сме в нея” – тази сентенция е в основата на замисъла за създаването на първия в България ГЕОПАРК “ИСКЪР–ПАНЕГА” на територията на община Луковит. Той включва два микрорайона – Карлуковския карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк “Панега”.
Тук се намира и пещерата Проходна. За разлика от повечето пещери в България тя е естествено осветена, тъй като през тавана й вътре надничат "Очите на Бога" - феноменални, естествено образувани от ерозията две еднакви по форма и големина дупки. Тук е снимана сцена от филма "Време разделно", както и много други български и чуждестранни ленти.

 • Оригинална цена
  36.00 лв
 • Цена за теб
  26.00 лв
 • Спестяваш
  10.00 лв
 • Отстъпка
  -28%
-28%
Твърде късно! Офертата е изтекла :(
Вижте какво е актуално сега »

ПОДРОБНОСТИ ЗА ОФЕРТАТА

“Природата е в нас и ние сме в нея” – тази сентенция е в основата на замисъла за създаването на първия в България ГЕОПАРК “ИСКЪР–ПАНЕГА” на територията на община Луковит. Той включва два микрорайона – Карлуковския карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк “Панега”.
Геопаркът е устойчив туристически продукт от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа или културно-историческа стойност.
Той обединява наличните природни и исторически дадености на териоторията на общината като повишава тяхната атрактивност както за местните жители, така и за туриста. Основна задача на геопарка е да стимулира развитието на геотуризма и да съхрани геоложкото и геоморфоложкото наследство за бъдещите поколония.

Част от него е и пещерата Проходна. За разлика от повечето пещери в България тя е естествено осветена, тъй като през тавана й вътре надничат "Очите на Бога" - феноменални, естествено образувани от ерозията две еднакви по форма и големина дупки. Тук е снимана сцена от филма "Време разделно", както и много други български и чуждестранни ленти.

Само на около час път от тези природни прелести се намира и един от най-красивите манастири в Западна Стара планина - Врачешката Света обител "Св. Четиридесет мъченици", чиито монаси са част от хората, допринесли за запазването на българското културно наследство, тъй като още след основаването на манастира започват да преписват богослужебни книги, някои от които днес се пазят в Народна библиотека Св. Св. Кирил и Методий. С упорит труд са запазени преписи на Пластир от 1559 г., Служебник от 1673 г. и граматиката на Мелетий Смотрицки от 1666 г.
Подробен текст на офертата:

Програма на екскурзията:

7.00 ч. – Отпътуване от Самоков, Голямата чешма

8.00ч.  – Отпътуване от София, Стадион Васил Левски

Около 10.30ч. пристигане в района на Крайречен ландшафтен парк “Панега”. Смята се, че тук природата е целебна - облекчава нервни напрежения, успокоява мигрената Самостоятелна двучасова обиколка из парка с възможност за фотографиране на красивата местност. По маршрута има изградени много пейки, места за пикник, мостове, стълби и т.н.Дължината на екопътеката е около 2 километра и следва течението на река Панега.

13.00 – 14.00 часа. Свободно време за разходка и обяд в гр. Лукувит.

Около 14.45 часа пристигане в Карлуковския карстов комплекс. Разглеждане на пещера «Проходна». «Проходна» или «Очите на Бога» е най-дългият пещерен тунел/ 262 м./. Обявена е за природна забележителност през 1962 г. Входовете й са доста високи - над 40 м, заради което тук често се организират бънджи скокове.

15.45 – Отпътуване за Врачешкият манастир.Манастирът е разположен на брега на река Чешковица в планина Мургаш от Западна Стара планина, под връх Мургаш.Той е построен след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230г. След победата, която се случила в деня, в който се празнуват св. Четиридесет мъченици, българския цар решава да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите, сред които е и Врачешката обител. По време на турското робство манастира е опожаряван неколкократно, а при набезите на кърджалиите през 18в., е сринат до основи и потъва в забрава. В края на 19в. Врачешкия манастир е възстановен, като според легендата Богородица се явила на местен младеж, докато пасял стадото си под манастирската круша и му поръчала да възобнови обителта. След като били направени разкопки, са открити основите на манастирски храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица (датирана от 17в.). През 1891г. върху основите на стария храм е построена малка църквица и постепенно окло нея се изгражда манастирския комплекс. До 1937г. манастирът е мъжки, но от тогава се превръща в девическо общежитие.

Около 17.30 – Отпътуване за София/Самоков.


Пристигане в София след 18.30 часа, в Самоков след 19.30 часа

Цената включва:

 • Транспорт;
 • Екскурзоводска беседа по маршрута;
 • Медицинско обслужване;
 • Застраховка „Злополука” с покритие 1 000 лева;
 • Цената не включва:
 • Разходи от личен характер;
 • Минимален брой пътници за реализиране на пътуването: 35 лица
 • Срок за уведомяване ако този брой не бъде набран: 5 дни

ЗА ДОСТАВЧИКА

Туристическа агенция Конкордия

Самоков, ул. Житна чаршия 12, сутерена

www.konkordija.com

www.facebook.com


Условия за ползване | RSS | BGtop
0.003363
© 2011-2021 Bezplaten.bg